dijous, 30 de juny del 2016

Persona



Aquarel·les sobre l'essència de la pel·lícula "Persona" del director suec Ingmar Bergman. Una pel·lícula fonamental del  cineasta.
Bergman va ser un personatge carismàtic que tenia la capacitat de veure les entranyes de la vida i plasmar-les a la gran pantalla. Trencava els tabús de la societat de manera abstracta però psicològicament molt directa.
Va crear un món propi amb una tècnica narrativa audiovisual única; a Suècia, lluny del que es feia als Estats Units i  lluny de l'univers i les regles de Hollywood.

En aquest cas doncs, esmento seva la obra: "Persona, 1966". Una pel·lícula que ens submergeix de ple en el tema de la identitat i del reconeixement a través de l'altre. Obra mestra no només pel seu argument, sinó per la bellesa fascinant de les imatges en blanc i negre. Els seus màgics primers plans i aquelles composicions estranyes em van fer venir ganes d'analitzar més profundament aquesta gran pel·lícula.

Un fet que he trobat destacable és la decisió del títol: "Persona:"
L'etimologia de persona ve del llatí "persona" que definia la màscara que utilitzaven els personatges teatrals. Al seu torn la persona del llatí prové de l'etrusc "phersus" provinent del grec "prospora"
( pros : davant i opes : cara. És a dir , per davant de la cara ).
Per tant, ja podem observar que la persona com a màscara, com una cosa per davant de la cara, tapa o pretén dissimular alguna cosa que es troba darrere d'ella: una altra cara, un altre rostre que la màscara precisament oculta. Aquesta és doncs, l'essència que transmet l'argument i les imatges de la cinta.

-Una Breu explicació del filòsof Carl Jung definint la paraula persona:
"com el seu mateix nom indica, la persona és tan sols una màscara de la psique col·lectiva, una màscara que transmet l'enganyosa sensació de ser individu i que, realment només és un paper interpretat en el qual pren la paraula la psique col·lectiva , fa que els altres i nosaltres mateixos pensem que seríem individuals. (...) La persona és un compromís entre l'individu i la societat que té per objecte el que "cada un de nosaltres aparenta ser". Cada un de nosaltres adopta un nom, adquireix un títol, exerceix una funció, i és això o allò.(...)"





"El teu amagatall no és hermètic, la vida s'escola per tot arreu"
(Persona, 1966) 


Aquarel·la i llapis
15,5 x 11,5cm


 Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5 cm 


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5 cm

Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm


Aquarel·la i llapis
11,5 x 15,5cm



-Diàriament assumim diferents rols,(segons el nostre estatus social) amb l' intenció d'adaptar-nos a una realitat que mai entendrem, sense ser conscients del que realment som, allunyant-nos del nostre "jo".





2 comentaris:

  1. M'agraden aquestes aquarel.les de "Persona", especialment la que es veu la noia amb els ulls ben oberts i la ma davant del rostre. Tens molta obra i molt interessant

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Andreu, properament publicaré una entrada sobre sensacions d'una altra pel·lícula.

      Elimina

Pàgines